BEBEĞİM

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

6 Haziran 2012 Çarşamba

FOLİK ASİTİN YARARLARI


Faydaları saymakla bitmiyor
Bebek sahibi olmayı planlayan kadınların, hamilelikten bir yıl önce folik asit takviyesi almaya başlamaları, özelikle Türk toplumundaki folik asit yetersizliğini düşünecek olursak, çok büyük önem taşıyor. Bebek için olduğu kadar anne için de faydalı bulunan ve hamilelikte her gün mutlaka 800 mikrogram alınması gereken folik asit, annenin kan hücrelerinin artmasına yardımcı olur ve gebelik sırasında ortaya çıkabilecek  riskini azaltır.
Her 100 gebelikten 2 ya da 3′ünde anormallik görülmektedir. Eksikliği durumunda sakatlıkların ortaya çıkması nedeniyle gebelik planlamasında, en az iki ay önce folik asit alımına başlanmalıdır.
Yapılan araştırmalar sonucu gebe kalmadan önce ve gebeliğin ilk aylarında günde 400 mikrogram (0,4 miligram) alınan folik asitle, bebeklerde görülebilecek ciddi beyin ve omurilik hastalıklarının %70 oranla azaldığı gözlenmiştir. Folik asit ayrıca damar sertliğine neden olan, kandaki ‘’i normal sınırlarda tutarak, kalp krizi, felç ve bunama riskini de azaltmaktadır.
Folik asit yetersizliğinin nedenleri
, folik asit yetersizliğine neden olabilir.
- İyi beslenmeyen kişilerde, gıdaları yanlış pişirme nedeniyle folik asidin çoğu pişirme sırasında kaybolur. Folik asidin, vücuttaki deposu küçük olduğundan yetersizliğin 4- 5 ay devam etmesi durumunda Megaloblastik Anemi denilen kansızlık oluşur.
- Aşırı alkol alan ya da alkolik kişilerde  sıkça görülür.
- Bebeklerde ortaya çıkan ishal, anemi ve  gibi durumlara karşı dikkatli olmak gerekmektedir. Anemi sadece demir yetersizliğinden ortaya çıkan bir hastalık değildir, folik asit yetersizliği de anemiye neden olabilir.
Eksikliğinde neler olabilir?
- Düşük kilolu veya sinir sistemi hasarlı bebek doğurma riski oluşur.
- Bebeklerde sinir sistemi hastalıkları oluşma riski artar
- Bebek ve çocuklarda büyümeyi yavaşlatır.
- Anemi (kansızlık) oluşur.
- İshal, iştah ve kilo kaybı olur
- Unutkanlık, davranış bozukluğu, çarpıntı ve baş ağrısı yapar
- Kanda homosistein yükselir.
Hangi besinlerde bulunur?
100 gr besinToplam folat (mg)
Alabalık870
Fıstık280
Piliç eti250
Ispanak200
Maydanoz170
Karaciğer140
Brokoli111
Lahana100
Esmer ekmek50
Portakal24
Muz20
Yumurta20
Sığır eti7
Elma6
Koyun eti6

Hiç yorum yok: