BEBEĞİM

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

4 Haziran 2012 Pazartesi

GÜZEL TELAŞLAR

Malumunuz eşimle bebiş düşünüyoruz. ve ben harıl harıl, gebelik öncesi yapılması gereken testler, yenilmesi gereken yiyecekler, okunması gereken dualar derken günlerimi geçiriyorum.Hem benim gibi bebek düşünen blog arakadaşalarıma,hem de mutlu telaşlarımın ölümsüzleşmesi için öğrendiğim bütün bilgileri burada paylaşmak istedim.


ARAŞTIRDIĞIM BİRKAÇ BİLGİ;


Gebelik öncesi kadın sağlığının kontrol edilmesi, hem anne hem de bebek için gebelik ve doğum sürecini kolaylaştırıyor. Günümüzde hala pek çok kadın gebeliğe ciddi tıbbi sorunlarla başlıyor, bebeğe zararlı olabilecek maddelere maruz kalıyor ve sağlığını koruyucu hiçbir önlem almadan plansız gebe kalıyor.

Bedeniniz anneliğe hazır mı?

"Gebelik öncesi beslenmede genellikle saf, temiz, kilo aldırmayan ama besleyici gıdaların tercih edilmesi gerekiyor. Düzgün ve sağlıklı beslenmeye ilave olarak folik asit takviyesi yapılması, kullanılan destek ürünleri varsa bunların güvenilirliği, yararı ve zararı irdelenmeli. Gebeliğe hazırlanan kadınlar sigara ve alkolü bırakmalı, bırakamıyorsa kullanım sınırlaması konusunda teşvik edilmelidir Anne adayının egzersize ve kilo kontrolüne de önem vermesi de büyük önem taşıyor" .

Gebeliğe hazırlanırken hangi aşılar yaptırılmalıdır?

"Özellikle Human Papilloma Virüs (HPV), grip, hepatit B, kızamıkçık aşıları bu hastalık risklerini taşıyan gebe adaylarında hekim kontrolü ile birlikte yapılmalıdır. Ayrıca cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili risk belirlenmeli uygun testlerle ortaya çıkan hastalıklar tedavi edilmelidir"

Hangi hastalıklar risk oluşturur?

"Diyabet, tiroid hastalıkları, epilepsi benzeri nörolojik hastalıklar, hipertansiyon, lupus, böbrek hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, astım, pıhtılaşma bozuklukları gibi sistemik hastalıklarda veya depresyon, bipolar hastalık ve şizofreni gibi psikolojik hastalıklarda hasta gebelikten önce mutlaka bir hekim ile görüşmelidir. Mevcut tıbbi sorun nedeniyle kullanılan ilaçlar, gebeliğin hastalığın seyrine etkisi ve özellikle de diyabet gibi hastalıklarda gebeliğin hastalığın kontrollü bir döneminde planlanması uygun olacaktır."

Genetik hikâyenin önemi

"Anne yaşı, anne ve babanın tıbbi durumu, kadının daha önceki gebelikleri sorgulanmalıdır. Daha önceki gebeliklerinde bebeklerinde genetik sorunlar yaşayan çiftler ve ailede bilinen bir genetik hastalık mevcut olanlar tespit edilmeli ve bu aileler gebelik öncesi genetik danışma almalıdırlar. Bir önceki gebelik erken doğum, düşük veya ölü doğum ile sonlanmış ise hasta risk ve nedenlerin tespit edilmesi için incelenmelidir. Gebelikler arasındaki sürenin 18 aydan az olması, erken doğum ve bebeğin düşük doğum ağırlığında olması gibi riskleri artırmaktadır.

NOT:Bu bilgilere kadın&kadın sitesinden yararlanılmıştır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

İYİŞALLAH SANA HAYIRLI ELİ KOLU DÜZGÜN SAĞLIKLI EVLETLER VERİR ABLA